Mina bästa tips på kvinnliga författare

Medan jag ligger här i min säng med näsdukar, halstabletter, febernedsättande och en kopp kantarellsoppa kände jag nog att jag ville slänga in ett svar på veckans bokbloggsfråga. I sista sekund vill säga. Denna vecka undrar jag om du tänker på författarens kön när du väljer böcker? Läser du flest böcker av kvinnliga författare eller av manliga författare? Tycker du att kvinnliga författare bör uppmärksammas mer än de manliga? Och till sist – vilken/vilka kvinnliga författare är just din favorit? 

Tänker på författarens kön gör jag inte alls. Ibland händer det sig till och med att det tar flera år innan jag inser att författaren jag alltid trott var en man egentligen är en kvinna eller vise versa. ( t.ex. Jo Nesbö). När det kommer till statistik tror jag nog att jag läser mest av manliga författare, i alla fall ser det ut så när jag snabbt kollar igenom min goodreads. Men grejen är den, jag gillar inte att prata om skillnaden mellan män och kvinnor, att göra skillnad mellan dem. Enligt mig är det vi som pratar om dessa skillnader som gör dem. Om vi alla slutar jämföra och istället ser alla som personer så försvinner nog skillnaderna så småningom. Därför, nej jag tycker inte kvinnliga författare borde uppmärksammas mer än de manliga. Nej, författare som författare. Person som person.

Så till det sista och roligaste, mina kvinnliga favoritförfattare. De två första har jag bara läst en bok/serie av men gillar dem båda så mycket som personer så de tvingade jag med hit.

Sally Green, författaren till Half Bad serien. Fantastiska böcker och efter att ha träffat Green på Fantasyminglet på bokmässan i höstas blev jag kär. Sån fin och intressant människa !


Bildkälla

R.J. Palacio som skrivit Wonder och de andra böckerna kring den. Somsagt har jag bara läst Wonder och några short stories i samma ''serie'' så kan ju inte säga om hon är en bra författare eller om hon bara prickat rätt med det hon gjort hittills. Men ändå, det hon gjort gör att hon platsar i denna lista.


Bildkälla 

Och så till de två självklara favoriterna. Astrid Lindgren och Tove Jansson. Såna otroliga läsupplevelser jag fått av dessa författares verk. Jag kan omöjligt välja mellan dem, välja en favorit av favoriterna då de är så himla olika men såklart går mitt finlandssvenska hjärta anyday till Tove Jansson.


Kommentarer

 1. Skickar en krya-på-dig-kram <3

  SvaraRadera
 2. Tråkigt att vara sjuk, hoppas du blir bättre snart :)
  Men vaaa, jag missade ju totalt attraktiva om mina favoriter??!? Så kan det visst bli ibland. Men å, Astrid och Tove är ju verkligen de bästa :')

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tacktack :) jaa, det fanns ju så mycket att svara på i frågan ^^ eller hur ! :D

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Always have something to look forward to

Bokbloggsjerka - fyra boksläpp jag ser fram emot

Bellas Bokblogg sprider bokbloggskärlek