Bokbloggskärlek med C.R.M. Nilsson

Trevlig lördag på er allihopa. Denna vecka har vi glädjen att få ta del av Cassandras blogghistoria. Cassandra skriver bloggen som vi känner som C.R.M Nilsson och här får vi läsa mera om historien bakom hennes bloggnamn, vilka slags böcker hon gillar och vilka blogginlägg som intresserar henne. När ni läst hennes historia kan ni också klicka på bilden här för att komma vidare till Cassandras egen blogg.


När jag skriver detta håller jag på att läsa Christine av Stephen King, men jag tänkte ta en liten paus för att berätta lite om mig och min bokblogg. Jag halkade in i bokbloggarvärlden på ett bananskal, så att säga. Allt började januari 2012 med att jag läste en artikel i tidningen Skriva om att blogga och eftersom jag inte drivit en blogg tidigare blev jag genast nyfiken. Tanken var att promota mitt eget skrivande, men eftersom böcker är en sådan stor del av mitt liv föll det sig naturligt att skriva om det. Nu på senare år har läsandet tagit över alltmer.


När jag skulle döpa bloggen hade jag ju författarambitionen i bakhuvudet. Att bloggen skulle heta det namn jag tänkte bli publicerad under, C. R. M. Nilsson, kändes naturligt och inget jag ångrar. Jag tycker också om att det är lite könsneutralt, då det sätter lite myror i huvudet på folk. De som inte följer bloggen regelbundet brukar vara osäkra på vilka pronomina som är korrekta för mig (jag är alltså kvinna och använder ”hon”).


Det jag tycker om min blogg är blandningen. Om jag skulle beskriva min boksmak med tre ord är det eklektiskt (i bemärkelsen mångskiftande), klurigt och mörkt. Under en och samma månad kan jag läsa ungdomsdystopier, deckare, romantik och klassiker. Att nischa mig inom ett område skulle jag aldrig klara av, utan jag måste läsa vitt och brett för att må bra. På grund av detta har jag ingen idealgenre, även om jag är svag för allt som rör sig inom spekulativ fiktion och särskilt fantasy. Men jag föredrar helt klart böcker som är runt 300 sidor, har en oförutsägbar handling som gärna är uppbyggd lite som ett pussel så att jag måste klura medan jag läser och som är karaktärsdriven. Karaktärerna är a och o. Jag måste fastna för karaktärerna, vilket inte är detsamma som att tycka om dem, annars är det inte mycket mening för min del.


De inlägg som jag tycker bäst om att skriva är recensionerna. Särskilt de där som snudd på skriver sig av sig själva, vilket oftast är böcker som har berört mig på ett vis som gör att alla känslor och tankar fullkomligt slåss för att få komma ut. Annars finns det recensioner som får mig att nästan frustrerat banka huvudet i skrivbordet för att orden vägrar falla i en begriplig meningsföljd.


Recensionerna är även det jag tycker bäst om att läsa hos andra bokbloggare. Särskilt de om böcker som jag har varit nyfiken på, men också sådant jag inte har hört talas om tidigare. Annars är jag svag för book hauls och månadsrapporter. Här finns rum för massa boktips. Vilket är både det bästa och det värsta med att vara bokbloggare: hur önskelistan konstant fylls på. Jag får ju knappt plats att bo för alla mina böcker.


Bokbloggandet för med sig mycket gott och har många bra minnen, men särskilt ett som jag vill berätta om idag. Jag minns det här så himla väl och hur stort det var, men jag minns inte om det var min första författarkommentar eller inte. Jo, i alla fall: sommaren 2012, dagen då min syster tog studenten drog jag mig undan en aning under firandet och kollade min mejl. Det var då jag såg det, att jag hade fått en kommentar från Niklas Krog, som var en av mina absoluta favoritförfattare som barn. Det var stort. Riktigt stort.


Med allt detta läsande är frågan om jag har några andra intressen än läsandet. Jo, men visst. Jag tycker om att teckna och måla, virka/sticka amigurumi och skriva. Matlagning är en stor passion. Ett rätt så nytt intresse är allt som rör hund, eftersom jag har gått från att vara utpräglad kattmänniska till att helt plötsligt vara väldigt involverad i flera hundar. Något som jag brinner för är även sexualpolitiska frågor.


Men det sistnämnda innebär ju en del läsning… inte helt lätt att dela upp allt i prydliga små zoner. Sedan har jag så svårt att sluta läsa. (En del av det är att det finns en liten stress att läsa mycket så att det finns något att skriva om till bloggen.) Jag läser över allt: på bussen, i väntrummet till läkaren, på universitetet under pauser. Men min favoritläsplats är nog min säng, med ett berg av kullar för att stötta rygg och nacke och gärna en spikmatta som gräver in skönt i ryggen. Det är den plats där det är lättast att få lugn och ro.


Att få dela med mig av detta enorma läsintresse och att folk läser det är otroligt. Det har öppnat en ny värld där alla härliga bokbloggare har en given plats. Jag hittar nya bloggar att följa genom olika evenemang som bokbloggsjerkan, tematrio och så vidare. Ibland snubblar jag över någon pärla via bokbloggar.nu. Koll på alla bloggar jag följer håller jag genom Bloglovin.


Jag älskar så många bokbloggar att det är väldigt svårt att begränsa sig. Men här är tre av mina många favoriter:


Bokföring enligt Monika
Lottens bokblogg
Vargnatts bokhylla

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Always have something to look forward to

Bokbloggsjerka - fyra boksläpp jag ser fram emot

Slutet på To Kill A Mockingbird och read alongen