Saganomsagorna sprider bokbloggskärlek

Dagens gästbloggare är ingen mindre än Anna på Sagan om Sagorna. Här kan ni läsa om hur bloggen började, Annas tankar om recensions exemplar och såklart massor av kärlek åt andra bokbloggare. Vill ni läsa mera av Anna, klicka på bilder här nedan för att komma till hennes blogg. 1. Hur kom ditt bloggnamn till ?
Mitt bloggnamn skulle egentligen bara vara temporärt. "Tills jag kommer på något bättre". Sen kom jag aldrig på något bättre, och sen började jag få läsare. Nu är den etablerad som Sagan om Sagorna, så det går ju inte direkt att byta NU, även om jag nog fortfarande tycker det är ett rätt töntigt bloggnamn. Tanken var väl att se bloggen som en typ av berättande - där jag berättar om berättelser = Sagan om Sagorna.

2. Hur länge har du bloggat och varför började du bokblogga ?
Jag bloggade på en alltmöjligtblogg innan och gillade bloggkonceptet. I början var det dock mer som en läsdagbok för egen del. Det var 2009. Sen typ 2011 eller så började folk läsa min blogg (???? dör fortfarande över det). Det är flera personer som jag pratat med som kommenterat att jag ju borde ha vant mig vid att ha många läsare, eller antar att jag inte är helt överväldigad över det. Men alltså, faktiskt, jag har inte vant mig. Det känns fortfarande jättestort och speciellt för mig att folk tycker att det jag skriver är intressant, och det gör mig så himlahimla glad. Och tja, det började väl mer och mer handla om att jag ville få utrymme att diskutera böcker som JAG ville läsa, för jag har aldrig haft några vänner som gillat att läsa. Och i skolan läste vi inte sådant som jag tyckte om.

3. Hurudant inlägg tycker du är roligast att skriva ? (recensioner, tips, book haul...)
Sågningar, definitivt. Var tvungen att ändra det här svaret i efterhand för att jag hade skrivit att jag gillade att skriva om böcker jag gillar mest, men insåg att det inte alls var sant. Två av de inlägg som varit roligast är mina recensioner av Veronica Roths Allegiant och Sally Greens Half Bad: Ondskans son (okej, inte hundraprocentig sågning, men ändå!).

4. Hurudana inlägg tycker du är mest intressanta att läsa på andras bloggar ?
Recensioner av böcker jag läst (läser inte recensioner av böcker jag inte läst). Speciellt kul är det ju när bloggaren hittat helt andra synvinklar än mina eller tycker helt annorlunda jämfört med vad jag gör! Jag gillar också långa och reflekterande inlägg.

5. Beskriv din lässmak med 3 ord eller en bild.
Oj, svåraste frågan av alla. Jag får nog skippa den här.

6. Idealboken - Hur ser den perfekta boken ut enligt dig ? (längd, genre, handling, slut...)
Det är någon sorts fantasy (inte urban, utan snarare portal. Fast världen i måste ändå ha element av vår värld. Min ultimata typ av fantasyvärld finns i typ Harry Potter eller Percy Jackson) som är extremt åldersöverskridande. Förmodligen innehåller den någon typ av antingen skola eller tävling. Längden ligger nog runt 400 sidor skulle jag tro - vilket väl är längre än de flesta böcker jag läser, men ändå en väldigt bra längd för fantasy. Mina ledord är nog händelserik och mysig - alltså något sagoaktigt (men inte för torrt) med mycket action. Slutet är gott, MEN något måste offras. Ett alldeles för enkelt slut blir bara trist. Jag är inte heller helt främmande inför tanken att få hjärtat totalt krossat (alltså så länge slutet är gott. Om huvudpersonen måste mista en väldigt speciell person i hens liv är det helt okej med mig). Men! Jag kräver också bra karaktärsutveckling. En yttre handling får inte utesluta en inre.

7. Vilka intressen har du förutom läsandet och bloggandet?
Jag gillar musik. Spelar piano och gitarr och sjunger rätt mycket. Längtar efter att spela i band, men har varken tid eller andra kompisar som spelar (tog inte så bra tillvara på min tid på musikergymnasium, trivdes inte där. Dumt såhär i efterhand, men vad skulle en gjort liksom?). Lyssnar nästan konstant på något, vilket kan vara allt ifrån pop som typ She & Him och Belle & Sebastian till punk som typ Ebba Grön, Clash och X-Ray Spex. Allra helst håller jag mig i något skränigt indie-fack (Death from Above 1979, Blood Red Shoes och The Subways går varma hos mig atm). Gillar också att laga mat och älskar djur. Därför äter jag inte kött, eftersom djur är kompisar och inte mat. Spenderar orimligt mycket tid i vegangrupper på facebook.

8. Beskriv i text eller bild din favoritläsplats.
Tåg! Jag älskar tåg. Seriöst. Och tysta, ljusa, folktomma platser. Speciellt om en varit på ett ställe där det varit mycket folk innan. Älskarälskarälskar när det är mycket folk i butiken (för nya läsare jobbare jag på SF-bokhandeln i Stockholm!) och en kan gå upp och ta rast och så är det ingen annan i pentryt. Där och då är den perfekta läsplatsen (förutom att jag förstås oftast är för trött för att läsa på rasterna på jobbet...).

9. Vad läser du just nu?
Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler.


10. Hylla en författare!
LAUREN OLIVER. Alltså den här författaren får alldeles för lite uppmärksamhet. Jag tycker hon är fullkomligt freakin fantastisk. Alla i världen borde läsa Panic.

11. Hur många böcker läser du i året?
Lite över 100 har jag legat på de senaste 3? 4? åren.

12. Använder du läsdagbok utanför bloggen?Nej, inte längre. Kommer ihåg det i perioder men glömmer bort att fylla i...

13. Hur många rec.ex. får du i månaden ? Alt. Varför har du valt att inte ta emot rec.ex?Jätteolika. Den här våren har jag varit extremt noga med vilka recex jag beställt och bara bett om sådan jag är väldigt sugen på (vilket inte varit så mycket heller). Jag kan känna att jag kanske gått miste om lite (framför allt icke-fantastisk ungdomslitteratur och thrillers/skräck för mellanåldern. Men just den förstnämnda tror jag varit dåligt representerad i utgivningen också), men det är också rätt skönt. Inga recex betyder ju inga förpliktelser och mindre stress. För kanske ett och ett halvt år sedan kunde jag få flera recex i veckan - mer än vad jag hann läsa. Nu har jag tid att beta av böckerna som står i bokhyllan och de böcker som jag faktiskt velat läsa så mycket att jag lagt pengar på. Vilket känns rätt bra. Det blir inget "ahmen, jag kan läsa den där boken för den är ändå gratis", utan "den här boken vill jag läsa så mycket att jag kan tänka mig att betala för den". Och jag tycker nog generellt att jag läser böcker jag gillar mycket mer nu.

14. Har du fått någon trevlig vänskap bland bokbloggarna? Hur gick det till?
En springer ju på lite folk på träffar då och då, bland annat Sincerely Johanna och Bokstävlarna-Anna. Min senaste bekantskap är OArYA-David. Började med att jag skickade en quizkampen-förfrågan för att jag undrade vad det var för creep som stalkade mig på instagram (aka okänd person som kommenterade typ en av mina bilder). Läste inte ens hans blogg då, men nu får han mig att gilla hardcore, att skratta högt på olämpliga ställen, kallar mig ungjävel och hatar samma saker som jag. What's not to like liksom?

15. Nämn en stund i ditt bokbloggande som du minns speciellt bra (tävling, intervju med författare, fin kommentar, tråkig kommentar, ditt första inlägg, en stund då du funderat att sluta...).
Jag har lite olika tillfällen. Ett är väl min första pressinbjudan. Ett när jag fick mejlet från LitteraturMagazinet med förfrågan om att börja blogga där (jag trodde det var någon som försökte lura mig. Jag skojar faktiskt inte). Men faktiskt, det som jag är allra allra mest glad över är när folk känner igen mig. Det har dels hänt i facebookgrupper, men det jag minns starkast är personen som stirrade på mig i sf-bokhandelns monter på bokmässan och sa: "förlåt, men jag läser din blogg". Så så så fint.

16. Hur mycket tid lägger du på din bokblogg? (per dag/vecka eller per inlägg)?
Det är jättejätteolika. Kan vara allt ifrån 10 minuter till 2 timmar per inlägg.

17. Nämn en negativ sak med bokbloggandet.
Pressen att alltid prestera. Att jag har extremt höga krav på mig själv. Att jag tror att livet är en tävling och om en inte vunnit har en förlorat. Kämpar otroligt mycket med det här, men det är ju i viss mån ett problem som hade existerat även om jag inte hade bloggat. Bara det att jag nu måste delta i den här tävlingen med några hundra läsare i veckan som tittar på.

18. Vad är det roligaste med att bokblogga ?
Responsen. Alltså kommentarer är ju hela meningen med att blogga, och jag ÄLSKAR varje gång jag uppdaterar Bloggers startsida och ser ett orange meddelande som säger att jag har kommentarer att godkänna.

19. Sprid kärleken vidare! Nämn tre bokbloggar du gillar.
Utöver ovan nämnda bloggare säger jag AlexBokhylla (som alltså även är en av mina bästa vänner /partisk), bokhuset och Schitzo-Cookie.

Kommentarer

  1. Vad kul att läsa ( inte bara för att jag blir nämnd även om jag känner mig sjukt hedrad ). Ytterligare en av mina favoritbloggar och just sånt här gillar jag att läsa. Lite mer personligt men som ändå handlar om hens bokintresse/bloggande. Och jag är ju så avundsjuk på Annas arbete. Grymt avundsjuk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, men vad fint! :) och ja, jag har typ världens bästa extrajobb! Hehe :)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Always have something to look forward to

Bokbloggsjerka - fyra boksläpp jag ser fram emot

Slutet på To Kill A Mockingbird och read alongen