fredag 24 april 2015

Att skriva bokrecension i 4 steg

Nu när jag gjort två bokrecensioner tänkte jag förklara lite vad jag tänker när jag skriver dem. Mitt mål var att göra så korta bokrecensioner som möjligt men ändå få sagt det jag vill. Det här är vad jag gjorde.1. Allt du behöver veta - Först presenterar jag boken med några viktiga nyckelord. Här kan jag också nämna saker som att författaren är finlandssvensk eller om boken är del av en serie eller annat du helt enkelt behöver veta.

2. Flum - Sen kommer vi till det som är svårt att hålla kort. Min åsikter. Här försöker jag komma med så vettiga kommentarer som möjligt men oftast är de bara osammanhängande tankar. Därav benämningen flum.

3. Ord att minnas - Jag är en citatperson. jag älskar när jag läser en mening eller ett stycke som träffar rakt i hjärtat ! meningar som får mig att förstå precis hur en person känner. Stycken som antingen får mig att le, himla med ögonen, skratta så tårarna sprutar eller gråta som ett litet barn. Nåt som får mig att känna. Här delar jag med mig av ett sånt citat.

4. Tankar boken väckte hos mig - Ofta när jag läst ut en bok blir jag intresserad av något, vad som helst, ett djur, ett land, ett språk, tidsepok, yrke osv. Så i sista punkten funderar jag över saker jag lärt mig som jag inte visste innan eller om boken inspirerat mig till att läsa mera om ett visst ämne.

Bedömning


När det kommer till bedömningen kommer ni märka att jag är jättenoga med vilka böcker jag ger full poäng. Min bedömningsskala är 1-5 och ser ut t.ex. så här. Det här är alltså 4 av 5.


1 droppe: En långsam och ointressant historia som jag inte njöt av. tror inte ni kommer få se några såna här eftersom jag inte tror jag skulle avsluta en bok som skulle vara en etta.

2 droppar: En bok som jag trots allt läste ut och var OK så länge jag läste men efteråt inte lämnade mig imponerad. En bok som helt enkelt inte satte igång mina tankar tillräckligt.

3 droppar: En bok jag tyckte om och som har en fin historia med intressanta lärdomar. Historien har sina riktigt fina stunder. Men när boken är slut måste jag inte ha mer.

4 droppar: En VÄLDIGT bra bok. Böcker som tvingar mig att tänka själv, sätta mig in i situationer och fick mig att vilja läsa mer om karaktärerna eller av författaren. En bok som fick mig att känna allt, lycka, sorg, ilska, kärlek.

5 droppar: Den ultimata historien. En bok som från början till slut är otroligt fin och som håller mig vaken allt för länge. En historia där inte en endaste mening är överflödig. En bok som jag inte kan vänta att få läsa efter en dag på jobbet och som efter den är slut lämnar mig tom. alldeles tom. En bok som jag kan tänka tillbaka på och som jag verkligen rekommenderar åt alla som kan läsa.

Sen två år tillbaka har jag endast gett en bok 5 av 5, The Fault in our Stars. Så om jag beskriver en bok som riktigt bra och ''bara'' ger den en 3:a, så är det här orsaken. Jag vill spara mina 5:or till de där böckerna som sätter sig rakt i hjärtat och stannar där. Länge.

4 kommentarer:

 1. Kul att se hur någon annan tänker. Jag är ingen citatmänniska så det skippar jag oftast. Däremot är jag lite generösare med femmor än dig. The fault in our stars var dock inte en av dessa, även om den kom väldigt nära :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa jag tycker också det är intressant att se vad andra tycker är värt att ta upp i en bok :) man kan ju se saker på så många olika sätt och det är ju spännande :)

   Radera
 2. Punkt fyra i din recension var ju asrolig, funderar på om jag ska lägga till något liknande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att höra att du gillade det ! :D

   Radera