onsdag 24 februari 2016

Veckans bokbloggsfråga - När får böcker högsta betyg ?


Den här veckan har det varit extra intressant att läsa alla andras svar på bokbloggsfrågan så nu kände jag att jag själv också vill svara på den. Betygsättning är ju så himla olika från person till person. Här kan du läsa andras svar på frågan. 

Frågan är alltså följande:

Betygssätter du de böcker du läser och skriver om på din blogg? Hur fungerar ditt betygssystem i så fall? 

Här har jag skrivit lite utförligare vad varje betyg betyder. Men i korthet kan jag berätta att ja, jag betygsätter de böcker jag recenserar på bloggen, i min läsdagbok eller på goodreads. I läsdagboken har jag 1-5 hjärtan, på goodreads såklart stjärnorna och här på bloggen är det vattendroppar som gäller. Jag ville absolut ha ett unikt sätt att recensera på som känns jag och som också passar ihop med bloggen. Så vattendropparna var självklara för mig. 


Jag betygsätter från 1 till 5. 1 är som bekant det lägsta och 5 det högsta. Här på bilden ser ni 4/5 droppar. Oftast får böckerna jag läser 3 eller 4 droppar som båda är fina betyg. Jag är så väldigt noggrann med vilka böcker jag ger 5 droppar för jag vill spara det betyget åt de absolut bästa, vackraste och mest minnesvärda läsupplevelserna. Så därför är böcker som får 4/5 också riktigt bra och till och med 3/5 är en bok jag gillat en hel del. 2orna är rätt svala och 1orna långsamma och ointressanta. De tror jag dock inte kommer synas så ofta här heller, då jag oftast sätter såna böcker åt sidan. 

Jag är själv väldigt nöjd med mitt recensions-upplägg och älskar numera att skriva recensioner. Men det är en helt annan diskussion för en annan gång. 

16 kommentarer:

 1. Jag betygsätter också på både goodreads och på bloggen. Passande och snyggt att använda sig av vattendroppar!

  SvaraRadera
 2. Jag började med betyg men det kändes så himla konstigt och svårt. Nu har jag hittat en annan variant som känns bra, ett slags mellanting. Men jag gillar att andra har betyg. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också svårt med betygen, det är ju så svårt att jämföra vissa böcker med andra. Gillar ditt sätt också, bra idè att ha samlat alla betyg på ett ställe :D

   Radera
 3. Jag sparar också mina femmor till speciella böcker, de måste beröra mig på många plan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så är det för mig också :)

   Radera
 4. Jag är också restriktiv med när jag sätter ut högsta betyg. Även 8-9 (jag använder mig av en tiogradig skala)är jag försiktig att dela ut. Gillar dina vattendroppar, får själv några idéer för om jag ska göra någonting liknande i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja visst vill man spara högata betyget åt fullträffarna. Kul att du gillade dem ! :)

   Radera
 5. Vilka fina vattendroppar :) Jag tänker också att femman ska boken förtjäna, att det är mycket en personlig favorit som jag älskade. Men inser att jag måste bli lite hårdare ibland ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ! :) ja visst vill man ge de speciella böckerna lite extra credit :D

   Radera
 6. Läckert med vattendropparna!
  Jag försöker också spara femmorna till de där böckerna som lever kvar efteråt. Och har bra språk!

  SvaraRadera
 7. Jag betygsättning fungerar inte alls för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar att läsa andras recensioner bara för den sakens skull för att se vad var och en väljer att ta upp och fokusera på :)

   Radera
 8. Finda droppar! Jag har aldrig gillat betygssystem med pluppar - inte för mig själv iallafall. Jag skulle ha alldeles för svårt för att ge betyg på det sättet. Så själv håller jag mig till enbart recensioner! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, ibland är det nog väldigt svårt att betygsätta. Då det är så svårt att t.ex. jämföra en klassiker med en rolig självbiografi.

   Radera