torsdag 25 februari 2016

Kartor i böcker

Böcker som börjar med en karta får stora pluspoäng av mig även om andra kanske kan tycka att kartorna lämnar för lite åt fantasin. Så är såklart ofta fallet men jag älskar ändå att följa med historier med en karta att bläddra tillbaka till.

De traditionella Narnia, Sagan om ringen och Sagan om is och eld kartorna är självklart uppskattade, riktigt fina och absolut nödvändiga tycker jag men här är några andra favoriter jag har i hyllan. 

Den här har jag visserligen inte läst ännu men gillar stilen på kartan i Kate Mosses Sepulchre


Jag absolut älskar grekisk mytologi och gillade The Gates of Troy när jag läste den för några år sen. Här finns självklart också en karta, som i de flesta historiska romaner. 


Chris Colfers serie The Land of Stories har de underbaraste kartorna ! I min upplaga dessutom på en uppvikbar flik. Perfektion. 


Här har jag också två Mumin-kartor som är riktigt fina. Spännande också att de är så pass olika varandra. Den vänstra är från Trollkarlens hatt och den högra från Sent i november. 


Sen finns det några böcker jag skulle vilja se kartor i. De här tre böckerna utspelar sig på helt olika ställen och det vore så intressant att se hur författaren fantiserat att det ser ut. 


The Maze Runner serien - Här är nog en del av mystiken att man inte vet hur något ser ut och att man själv får fantisera de olika platserna. Men åtminstone nu när serien är slut skulle det vara väldigt intressant att verkligen se en karta över det hela. 

Tredje principen - Den här historien skulle också vara väldigt roligt att följa med en karta att tillbaka på ibland. 

The girl who loved Tom Gordon - Jag behöver en karta över skogen ! Åh, skulle absolut älska det ! Men å andra sidan så låg en stor del av spänningen i att man inte visste hur långt inne i skogen hon verkligen var, hur långt hon hade kvar att gå eller hur nära det skulle ha varit om hon bara svängt till vänster istället för höger. 

I alla dessa tre förstår jag varför det inte finns kartor men samtidigt skulle det vara väldigt intressant att se dem. Kanske det finns någon "fanfiction" i form av kartor ?

Vilka är dina personliga favoriter ?
Och finns det några böcker du önskade att hade kartor ? 

6 kommentarer:

 1. Åh vilket toppeninlägg! Gillar också kartor i böcker! Kan inte komma på någon speciell bok här och nu dock, som jag saknar karta i... får fundera på det ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men tack vad snällt ! Feel free att höra av dig när du kommer på någon :'D

   Radera
 2. Jag är precis tvärtom, ser jag en karta vet jag att det nog inte kommer att vara en bok för mig ;) Persongalleri ska vi inte prata om eller släktträd! Då vet man att boken kommer att innehålla alldeles för många karaktärer ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha spännande att vi alla är olika! jag älskar ju släktträd ;)

   Radera
 3. Jag älskar kartor i böcker! Det brukar alltid bli att jag hela tiden går tillbaka till kartan medan jag läser, och det tycker jag är trevligt. För ett par år sedan såg jag en bild, på Tumblr tror jag det var, där någon tagit en karta över USA och med hjälp av beskrivningarna i Hunger Games-böckerna försökt rita ut var distrikten rimligtvis borde ligga. Coolt var det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med dig! Åh, måste googla direkt och se om jag hittar Hunger Games kartan ! Tack för tipset :)

   Radera