En HSPs bekännelser


HSP, highly sensitive person, högkänslighet är ett personlighetsdrag som ca 20% av jordens befolkning har. Att vara högkänslig är som allt annat väldigt individuellt men för mig innebär det bl.a. att jag lider av svår beslutsångest, lätt blir socialt överansträngd och är väldigt lättskrämd. Men också att jag kan känna enorm lycka av musik, film, dofter i naturen, mat, ord och handlingar. Saker som andra inte märker kan beröra mig otroligt mycket. Efter att för 3, 4 år sen ha upptäckt att jag är högkänslig har jag börjat förstå mig själv mycket bättre och många bitar föll på plats.

Så nu tänkte jag använda min lilla plattform här för att visa vad allt högkänsligheten betyder för mig i hopp om att någon annan ska kunna känna igen sig och lära känna sig själv lite bättre.

Först ut vill jag berätta om stunden jag visste att jag ville starta den här inläggsserien. Jag hade varit ute och skottat snö med katterna runt fötterna. När vi kom in satt jag mig ner för att läsa och min ena katt satte sig bredvid mig för att tvätta bort snön från sin päls. När han låg där och tvättade ena framtassen som han sen drog över örat kom minnena, känslorna. Jag mindes min första katt från barndomen som älskade att sova vid mina fötter under täcket, min andra katt (som idag är 20 år) som blev räddad från hemska förhållanden där han blev sparkad och massa andra minnen från stunder med de tio katterna som jag har / har haft under mitt liv. Sen kom framtidsångesten. Paniken över att något skulle hända med mina två katter. Att jag en dag skulle hitta någon av dem i diket eller ännu värre, att aldrig hitta dem alls. Mest blir jag orolig över hur den andra katten skulle reagera. Skulle den söka sin bror, sitta och vänta på honom i fönstret? Så, på en minut har jag hunnit tänka allt det här. Hela känsloregistret blev triggat bara av den lilla rörelsen katten gör när den ska tvätta sig över huvudet och öronen. En HSPs vardag: även de minsta detaljerna kan väcka de djupaste känslorna.


Kommentarer

 1. Ska bli väldigt intressant att följa den här inläggsserien! Och vad fint du gjort på bloggen! :)

  SvaraRadera
 2. Jag är själv högkänslig så jag håller med Vargnatt om att det ska bli intressant att följa dina inlägg om just detta. Jag har inte läst särskilt mycket om det egentligen, men det jag känner igen mig mycket i det lilla jag läst. Jättefint skrivet ovan och jag känner igen mig redan där, hur en liten gest kan sätta igång miljoner tankar som blir som en känslomässig berg- och dalbana. Och den där tröttheten när man träffat folk, när man bara vill vara i fred från allt och alla och vila. Ser fram emot dina inlägg om detta!
  Jag håller med Vargnatt om att du har gjort jättefint på bloggen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, det ska bli intressant att växla erfarenheter angående HSPn :) jaa jag får ofta förklara åt mina vänner att just idag orkar jag inte ses, it's not you it's me :) tusen tack!

   Radera
 3. Kan verkligen känna igen mig i det där! Det är de små sakerna som triggar alla känslor. Tycker det är lite fint. <3 Man kan välja att se det som en styrka, HSP-personer kan väldigt lätt känna sig in i andras situationer till exempel. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa det kan absolut vara till fördel många gånger, både att för sin egen skull kunna känna alla känslor så starkt men också att kunna läsa av andra människor väldigt bra :)

   Radera
 4. Bra att du väljer att belysa HSP. Det ska bli intressant att läsa kommande inlägg. Jag är också HSP ☺️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du tycker det :) det är intressant också för mig att se om det är någon som känner igen sig :D

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Always have something to look forward to

In my book bag

Bellas Bokblogg sprider bokbloggskärlek