fredag 7 juli 2017

Att ändra åsikt och betyg med tiden

Ibland avskyr jag vekligen att ge betyg åt böckerna jag läser. Jag använder både i min fysiska läsdagbok, på bloggen och i goodreads en skala från 1 till 5 och oftast ligger böckerna där mellan 3 och 4.

Idag läste jag ut Patrick Ness Release och skrev direkt en kort recension på goodreads. Där skrev jag att jag gillade hans tidigsre bok The Rest of Us Just Live Here snäppet bättre. Gav Release en 4a och klickade mig iväg för att läsa min gamla recension på The Rest of Us.. 3 av 5 stjärnor. Hur tänkte jag då riktigt ? Jag gillar den boken så himla mycket nu ett år efter att jag läste den men tydligen tyckte jag förra sommaren att den bara var en "bra" bok. Jag bestämde mig därför att ändra betyget till 4 och så fyllde jag i lite tankar i recensionen. I recensionen här på bloggen hade jag dock tydligen hunnit samla mina riktiga tankar och fått fram "en stark 4a" som betyg. Jag borde verkligen sluta ge betyg eftersom de varierar så från dag till dag.

Finns det någon bok som ni gillar mer/mindre idag än då ni läste ut den ?


14 kommentarer:

 1. Jo det gör det nog, fast i mitt fall är det nog oftare åt det negativa hållet - med lite distans brukar jag ofta tycka att en bok kanske inte var så bra som jag tyckte just där och då :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det nog oftast för mig också faktiskt. Tittar speciellt på dig, The Fault In Our Stars. Tyckte den var fantastisk när jag läste den men nu har känslorna svalnat en hel del :)

   Radera
 2. Jag tycker också att en del böcker som jag kanske gett en trea sedan visar sig hänga kvar i tankarna och att jag efter några månader vill ändra betyget som jag då kan tycka var lite snålt från början. Just för att de visar sig vara böcker som stannat kvar till skillnad från en del fyror som kan vara som bortblåsta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju det som är så svårt att veta samma dag som boken blir utläst, kommer den lämna i minnet flera år fram över eller kommer den inte ha någon större betydelse för mig ? Men bra att man kan gå tillbaka och ändra :)

   Radera
 3. Jag håller med David ovan att det isf blir lite neråt, men det är väldigt sällan jag ångrar mig så att jag känner att det blev fel :) även om det ibland kan vara klurigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske det bara är så att betygsättandet inte passar mig :) skönt om du kan vara säker på dina omdömen :D

   Radera
 4. Det händer ibland, men inte speciellt ofta, och då är det nog åt det positiva hållet. Att en bok hänger kvar i minnet mer än betyget skvallrar om. Däremot går jag aldrig in och ändrar. Betyget är min ögonblicksbild :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju intressant att se vad man tyckte när man läste boken och jämföra :)

   Radera
 5. Jag kan också tycka att det är svårt att sätta betyg. Det bör nästan gå en tid efter varje bok så att jag hinner reflektera. Samtidigt vill jag recensera och sätta mitt betyg i anslutning till att jag nyss läst ut en bok. Dilemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt verkligen. Det mest rättvisa är väl om man hela tiden kör efter samma system med alla böcker. Hur man än gör :)

   Radera
 6. Känner igen det här jag med. Tror att jag ibland ger "för högt" betyg åt böcker då jag fortfarande har upplevelsen färskt i minnet. Känslorna måste svalna lite för att jag ska kunna ge ett mer rättvisande omdöme. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att så många upplever samma problem :D

   Radera
 7. Jag känner verkligen igen mig! Tycker att betygssättningen alltid råkar bli lite för låg eller lite för hög på Goodreads, men böcker är så himla svåra att omvandla till siffror sådär ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa jag vill också väldigt ofta ge halvor eller + och - på deras skala :D

   Radera