Fiktiviteter sprider bokbloggskärlek

Glad lillajul åt er alla ! Det firar vi här med att läsa Helenas bokbloggshistoria där vi hittar en fin blandning av bloggande, böcker och tv-serier. Och en hel massa bokbloggskärlek ! För att läsa mer av och om Helena, klicka på bilden nedan så kommer du till hennes blogg Fiktiviteter. 


1. Hur kom ditt bloggnamn till ?

När jag startade bloggen för svindlande sex år sen la jag ganska mycket tid på just namnet. Jag kände att jag inte kunde med att byta efter några månader utan ville ha något som fastnade (hos mig, men också hos andra). Jag ville ha ett enda ord och jag ville att det skulle visa att det kunde handla om annat än böcker också. Och så ville jag gärna böja till ordet själv...

2. Hur länge har du bloggat och varför började du bokblogga ?

Jag har som sagt bokbloggat i sex år på Fiktiviteter. Innan bokbloggeriet hade jag en personlig blogg och ännu tidigare en sorts hemsidesdagbok. Jag började bokblogga för att jag kände att jag ville försöka förmedla läsglädje också utanför mitt jobb som bibliotekarie. Och så behövde jag en läsdagbok.

3. Hurudant inlägg tycker du är roligast att skriva ? (recensioner, tips, book haul...)

Jag gillar recensioner. Mitt mål är att det ska finnas något nytt av mig i varje recension och att om man återkommer ska man, förutom att få tips på bra böcker, lära känna mig lite bättre för varje text. Jag lyckas inte alla gånger, men jag tycker ändå om att snickra med recensioner tills de blir (i alla fall nästan) som jag vill ha dem.

4. Hurudana inlägg tycker du är mest intressanta att läsa på andras bloggar ?

Allt möjligt, jag gillar blandning. Men recensioner lockar mig alltid hos andra också.

5. Beskriv din lässmak med 3 ord eller en bild.

Varierad, ganska mörk.

6. Idealboken - Hur ser den perfekta boken ut enligt dig ? (längd, genre, handling, slut...)

Det varierar en del, ibland vill jag bara läsa YA, ibland historiska romaner, andra gånger något helt annat. Det jag kan säga är att jag helst läser korta romaner, 120 sidor är optimalt. Men det händer också att jag inte vill annat än att gräva ner mig i en tusensidorstegelsten.

7. Vilka intressen har du förutom läsandet och bloggandet ?

Hm, jag hinner inte så mycket annat. Jag skriver lite, promenerar mycket, pratar om allt möjligt med mina barn. Och så ser jag mycket på tv-serier på Netflix och dvd. Just nu är jag fast i Supernatural och Agents of S.H.I.E.L.D

8. Beskriv i text eller bild din favoritläsplats.

Tyst, varm, lugn. Jag älskar sommarens balkongläsning och vinterns under filten i sängen-läsning.

9. Vad läser du just nu ? 

Lite av varje (jag är slalomläsare av rang). Just nu drar jag mot en period där jag tänker hålla mig borta från all måsteläsning och bara ska ägna mig åt sånt jag längtat efter länge. Det blir troligen Brandon Sanderson. Bland annat.

10. Hylla en författare!

En!?! Jag har så många favoriter. Som Mhairi McFarlane, Colm Toibin, Hilary Mantel, Margaret Atwood och Barbro Lindgren, jag kan faktiskt inte välja en...

11. Hur många böcker läser du i året ?

De senaste åren har jag läst 120-130 böcker och där hamnar jag nog i år också.

12. Använder du läsdagbok utanför bloggen?

Jag använder mig av sajten Goodreads (får många av mina lästips där baserade på sånt jag gillat tidigare), och så använder jag en läsdagbok där jag skriver ett betyg och en kort kommentar om varje bok jag läser.

13. Hur många rec.ex. får du i månaden ? Alt. Varför har du valt att inte ta emot rec.ex. ?

Inte många längre, en bok i månaden kanske. Längre tillbaka tog jag emot allt jag ville läsa och det kunde bli kanske fem i månaden, men det blev för förknippat med stress så nu reserverar och lånar jag mer på biblioteket. Till priset av att jag inte alls är lika aktuell längre och sällan recenserar på recensionsdag.

14. Har du fått någon trevlig vänskap bland bokbloggarna ? hur gick det till ?

O ja! Jag har till exempel gått i Maria Langs fotspår (och sett teater) med Dark places-Helena vilket förstås var väldigt trevligt. En annan sak som kanske inte var trevlig (det var uppskakande och hemskt), men väldigt intressant och väldigt givande att göra tillsammans var när jag och Ela på Beroende av böcker samtittade på och samtalade kring Paradise-lostfilmerna. Och så mina ovärderliga Kulturkollokompisar förstås som är typ mina bästisar, min terapigrupp och min inspirationskälla.

15. Nämn en stund i ditt bokbloggande som du minns speciellt bra (tävling, intervju med författare, fin kommentar, tråkig kommentar, ditt första inlägg, en stund då du funderat att sluta...)

Jag har haft en hel rad temahelger på Fiktiviteter och det är alltid väldigt roligt att skriva tillsammans om ett ämne. Ett av mina stoltaste ögonblick var när jag insåg att jag fått flera personer att upptäcka och läsa Jonas Gardells (en författare som betytt väldigt mycket för mig genom åren) böcker våren innan han kom ut med Torka aldrig tårar utan handskar-böckerna, och att de gillade. Och så blev jag väldigt glad när min text om boken Kroppspanik blev nominerad till Forma Books Blog awards 2013, det var en text jag jobbade länge med och som betyder mycket för mig.

16. Hur mycket tid lägger du på din bokblogg ? (per dag/ vecka eller per inlägg)

Om jag räknar in både Fiktiviteter och Kulturkollo (en kollektivblogg som jag skriver tillsammans med sex andra bloggare och kompisar) skulle jag gissa på fyra timmar i veckan, och då är inte läsningen inräknad.

17. Nämn en negativ sak med bokbloggandet.

Att jag aldrig kan lägga nog mycket tid på det, vilket stressar mig i perioder.

18. Vad är det roligaste med att bokblogga ?

Kontakten, människorna, kärleken. Och att få inspirera andra att läsa eller se något riktigt bra.

19. Har du några framtidsplaner/mål med din blogg ? (nå ett visst antal läsare, vinna priser, tipsa en annan läsare om deras framtida favoritbok..)

Just nu är jag lite trött, saknar inspiration och tycker att Fiktiviteter är lite slö och sömnig (jag skyller allt på vidriga månaden november och allt vad den innebär av gråhet, trötthet och tröstlöshet), så mitt mål är att återfinna inspirationen och skriva en riktigt bra blogg,

20. Sprid kärleken vidare! Nämn tre bokbloggar du gillar. 

Åh vad svårt, bara tre!?! Alla bloggar jag nämnt i mina svar innan är favoriter och ska betraktas som tydliga tips. Men måste jag välja tre ytterligare så blir det

Carolina läser 
Den onda cirkeln (för de som vill läsa om andra sorters fiktion, skriver inte om böcker men om tv-serier)
Old adult reads young adult 

Kommentarer

  1. Oj vad roligt! Fiktiviteter är en av de bloggar jag själv ser till att alltid läsa så det värmer verkligen. Och tack för tipset om Den onda cirkeln, nu är jag också en följare, speciellt som de har de goda smaken att hylla både Jessica Jones och The 100!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Always have something to look forward to

Bokbloggsjerka - fyra boksläpp jag ser fram emot

Slutet på To Kill A Mockingbird och read alongen