En viktig bok om att vara vanlig


Boken jag har valt att peka ut som viktig är The Rest of Us Just Live Here av Patrick Ness. Det finns så många viktiga sidospår i den här boken, t.ex. ätstörningar, ångest, vänskap, tvångstankar, att vara ung, förändring. Jag har plockat upp några citat ur boken för att visa en bråkdel av vad jag tog med mig efter att ha läst denna fina bok.


Jag vill börja med den röda tråden i boken; att hitta guldkornen i ett ''vanligt'' liv där hälften av dina bekanta är en hjälte eller utvald. Att du kan känna dig viktig i samhället även om du inte lyckas få fred på jorden eller botar en dödlig sjukdom. Känn dig inte oviktig p.g.a din vardaglighet. Och finn det ovanliga i ett riktigt vanligt liv. 


Huvudpersonen lider av ångest. Över framtiden och det okända. När skolan är slut om några veckor kommer vännerna flytta ifrån varandra för att fortsätta skolan på olika håll. Han vet att hans bästa vänner älskar honom men samtidigt känner han att han kommer bli bortglömd i framtiden, inte vara så viktig för vännerna i det stora hela. Jag hoppas att jag uppskattar mina vänner inte bara i tystnad för mig själv men också genom komplimanger och upplevelser. För så här ska ingen få känna. 


Och till slut, när du känner dig lycklig i dig själv och din vanlighet; njut av det, sprid glädjen! Dröm, sök och när du finner; try not to be a dick. Vilket vi såklart borde sträva efter i vilket fall som helst. Varje dag.


Mera viktiga böcker kan ni läsa om på Sofies blogg, som bloggade igår och imorgon finns också ett inlägg uppe på Boktanken. Här kan ni veckovis få tips om alla inlägg i stafetten. 

Kommentarer

 1. Det här verkar vara en riktigt bra bok, och så många bra sidospår! Visst är det lätt att känna sig vanlig och vardaglig, och att känna det som något negativt. Jag har ju aldrig räddat världen... Men det gäller ju att se småsaker i vardagen som bidrar till större förändringar. Tack för ditt inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa den är så fin. Och jag gillar den ännu mer nu i efterhand än då jag läste den ! :) tack själv för ett fint tema på årets stafett :)

   Radera
 2. Åh, vilket bra val, Liza!!!! Jag håller med dig om allt du skriver. Den här boken var verkligen en fantastisk upplevelse att läsa! Han är rätt amazing den där Patrick Ness. :)
  God jul och gott nytt år! Hoppas att du fortsätter att glädja oss med dina inlägg även nästa år! Kram!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa ! Jag måste läsa nåt mer av honom nästa år :D Tack detsamma till dig ! Det behövs bara en sån här fin kommentar för att jag ska fortsätta ! Tusen tack för att du alltid peppar :') kram och god jul !

   Radera
 3. Vilken fin grundtanke, gillar den! Tack för stafettpinnen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa jag tycker den skulle få vara ännu tydligare också :)

   Radera
 4. Å vad fint! Hade inte förstått att det var det här den handlar om och behandlar, nu blev den genast mycket intressantare! :')

  SvaraRadera
  Svar
  1. I huvudsak handlar den om ett kompisgäng som inte är utvalda. Varje kapitel börjar med ett par meningar om hur de andra räddar världen medan bokens huvudpersoner går på konserter och bara umgås :D jag gillade den riktigt mycket !

   Radera
 5. Jag tror jag hade lite väl höga förväntningar när jag läste den här, men jag älskar idén och var ändå riktigt förtjust i boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är aldrig roligt att ha för höga förväntningar men visst är det fint om boken ändå uppnår dem :D

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Always have something to look forward to

Bokbloggsjerka - fyra boksläpp jag ser fram emot

Slutet på To Kill A Mockingbird och read alongen