Tankeregn - Björnstad


Allt du behöver veta
Välkommen till staden där vänskap och kaffe är livsviktigt. Välkommen till staden där man i samma andetag tackar hockeyn för allt det goda och skyller allt det onda på hockeyn. Välkommen till Björnstad.

Flum
Vi börjar i början. Första kapitlet i denna hemskt fina bok överraskade mig totalt. Och historien fortsätter i samma stil enda till slutet. Efter de första 30 sidorna hade jag helhjärtat upplevt kärleken mellan mor och son, kylan hade bränt mina fingrar och akustisk musik hade fyllt mitt rum. Även om jag varken är hockeyspelare, förälder eller ensambarn känner jag karaktärernas känslor så tydligt, fastän de inte är mina egna. Mitt hjärta brister gång på gång bland självmordstankar, ångest och känslan av att inte räcka till. Den självklara favoriten av karaktärerna var Benji. Hans kärlek till hockeyn. Hans kärlek till sina systrar och deras kärlek till honom. Hans lojalitet till sina vänner men i huvudsak till sig själv. Den mindre självklara favoriten blev Mayas lillebror Leo. Att i hans ålder bli tvungen att förstå det oförklarliga, det oförlåtliga, träffar mig rakt i själen. Att han räddar livet på sin egen mamma på ett sätt bara barn kan, med kortspel. Björnstad är inte en bok jag läser. Det är en bok jag känner och upplever. En bok jag älskar.

Ord att minnas

Lita aldrig på folk som inte har någonting i livet som de älskar fullständigt okontrollerat.

*    *    *    *    *

Varje dag pågår ett liv eller ett hjärtslag, beroende på vem vi tillbringar den med.

Tankar boken väckte hos mig
Först och främst måste jag säga att jag inte har läst Backman tidigare böcker så första tanken jag får är "Fredrik Backman, var har du varit i hela mitt liv?". Tanken går över till "Och du ska kalla dig själv bokbloggare, Liza. Du skulle själv ha förstått att läsa böckerna och inte sett så mycket skräp-tv". Idag känner jag mest "oh happy day, jag har 4 olästa Backman-böcker i hyllan!"

Annat som snurrar i huvudet under läsningen är tankarna på hur jag själv skulle reagera i t.ex Anas fall. Och Mayas. Skulle jag göra samma val som de gör eller lösa problemen på annat sätt? Jag försöker vara efterklok i förväg typ.


Recensionsexemplar av piratförlaget, tack för att jag fick ta del av den här fina läsupplevelsen !Kommentarer

 1. Jag har heller inte läst något av Backman men den här boken vill jag verkligen läsa efter att ha hört så mycket bra om den.

  SvaraRadera
 2. Lite avundsjuk på att du har hans andra böcker kvar att uppleva för första gången!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har rätt så höga förväntningar vid det här laget :D

   Radera
 3. Jag har också tänkt att det här är inte en bok jag läser, men efter så många bra recensioner från olika folk som gillar olika genrer, ska jag nog ta mig en titt på den ändå.
  (Förresten, vill du vara med i min julkalenderbloggstafett i år? Kolla in info på min blogg. :) )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så fin bok dom passar många olika smaker :) åh, jag har tänkt maila dig men det har glömts bort. Jag ska kika in efter jobbet :)

   Radera
 4. Åh, jag läser Björnstad för fullt just nu. :) Har kommit drygt 300 sidor och den är magisk, på ett sätt som även gör att man får ont i magen över mänskligheten.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Always have something to look forward to

Bokbloggsjerka - fyra boksläpp jag ser fram emot

Slutet på To Kill A Mockingbird och read alongen