lördag 11 juni 2016

Tankeregn - Du, bara


Allt du behöver veta 

Du, bara är en kärlekshistoria. En berättelse om syskonkärlek, vänskap och passion, papperstranor och sommarregn.

Flum 

Även om jag hade höga förväntningar på Du, bara blev jag väldigt positivt överraskad när jag väl började läsa den. Juni-delen är perfekt. Jag älskar spänningen, pirret i magen, blickarna och beröringarna. I en traditionell kärleksroman svalnar ofta mitt intresse när de två kära blir ihop, men det händer inte nu. Berättelsen blir så mycket mer efter varje sida och jag gråter och ler som en idiot om vartannat. Visst, John och Franks kärlekshistoria är underbar, absolut underbar men min favorit är relationen mellan John och Ellie. Det är så himla fint och äkta och roligt. Tonårsvänskap när den är som vackrast. Syskonkärleken mellan John och Caroline är också fin, jag kan känna igen mig väldigt mycket i vissa situationer.

Språket är fantastiskt och jag känner att ingen mening är överflödig. Allt är där det ska vara. Älskade småsaker som när Ellie avslutar Franks fläta och tar hårsnodden för att spänna fast den. Och smågrälen när de spelar Tecknet. Såna underbara småsaker som är så mitt i prick för mig av någon anledning.

Ord att minnas 


Kanske höll jag också andan, för först nu känner jag doften av asfalten. Och jorden i rabatten. Och hur hela luften omkring oss verkar vara full av grönt och saker som växer. 

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 

Det borde vara vi. Tankar boken väckte hos mig 

Först vill jag börja med att visa ett citat ur min egen recension av Half Wild som jag skrev för ett par månader sen:

Faktumet är att här är kärlek.. ja, kärlek. Det görs inte större skillnad mellan kvinnor och män utan de är alla sina egna personer. Nathan tänker inte "är jag gay, straight, bi, gillar jag pojkar eller flickor'' utan mera på personerna i fråga. Kärlek som kärlek, människa som människa. Vill absolut se mera sånt i böcker överlag ! 

Så jag kan ju gott säga att Du, bara är perfekt för mig just nu ! Det är så himla fint att alla karaktärer får vara sina egna personer och att fokuset ligger på kärleken och passionen. All kärlek är bra kärlek.

Andra ämnen som intresserade mig var papperstranorna och musikreferenserna. Jag har under läsningen lyssnat på Nick Drake och googlat origami-instruktioner. Bara en riktigt bra bok får mig så engagerad.

Recensionsexemplar - Stort tack till Anna Ahlund och Rabén & Sjögren !

4,5 av 5 


5 kommentarer:

 1. Jag håller med dig i så mycket! Särskilt det där med att det inte görs någon stor sak av att det är en kille John blir kär i, utan en person, precis som de flesta andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det underbart att läsa en sån historia :)

   Radera
 2. Jag håller verkligen med om allt du skriver i din recension. Det är en fantastisk bok!

  SvaraRadera
 3. Vad kul att du tyckte om den! Tycker precis som du att styrkan ligger i karaktärerna och relationen mellan dem. Och att det är jätteskönt att läsa något där *vem* du blir kär i verkligen inte har någon betydelse.

  SvaraRadera