En HSPs bekännelser - detaljrik vardag


Högkänslig är en benämning som ingen annan än du själv kan ge dig. Det är ett personlighetsdag, en känsla, inte en diagnos. Och som jag alltid är viktig med att påminna om så är HSPn, som mycket annat, väldigt individuellt. Det jag kopplar till min högkänslighet är inte nödvändigtvis nåt som gör någon annan högkänslig eller nåt som alla högkänsliga upplever.

 ★   ★   ★

En punkt i alla HSP-test och böcker är att högkänsliga lägger märke till små detaljer som går andra obemärkt förbi. Idag vill jag lista några grejer jag brukar va rätt så ensam om att märka, på gott och ont.

 • Jag avskyr upprepningar. Om någon frågar "va?" många gånger, om en låt har nåt upprepande beat eller ljud i bakgrunden eller att se GIFar för många gånger i en loop. När det är som värst måste jag knyta ihop mina händer för att de skakar så mycket. 
 • Men när det kommer till musik kan jag också njuta av minimala grejer som brukar vara svårt för andra att förstå. Sättet sångaren säger ett ord, den där ena tonen/melodislingan eller vacker stämsång. Det nyaste exemplet jag nu kan komma på är i Victor Leksells låt Svag. Under hela låten väntar jag på stunden vid ungefär 2:57 då han sjunger ordet murar. Kan inte förklara varför just det berör mig så mycket men det lilla ordet i just den tonen gör hela låten för mig.
 • Plötsliga höga ljud skrämmer mig, t.ex. ringsignaler, en reklam eller ballonger som smäller (en av mina största fobier suck).
 • Jag använder alltid svagast möjliga ljusstyrkan på min telefon. Är jag utomhus en solig dag behöver jag ju såklart sätta ljusare men nåt av de värsta (oviktiga) vardagsproblemen jag vet är att bli bländad av skärmen. Får höra nästan dagligen att jag omänskligt mörk skärm.
 • Jag är väldigt bra på att ge presenter eftersom jag är observant utan att aktivt behöva tänka att jag ska "komma ihåg att hen sa precis det här". Jag kan minnas att en kompis gillade en pryl i nån affär för ett halvår sen eller att mammas gamla hårfön börjar ge upp. Älskar också därför att köpa presenter då jag oftast vet att jag träffar rätt. 
 • Detaljer i naturen som jag vid rätt tillfälle kan röras till tårar av: ljudet och doften av regn, hav och vår. Stjärnor och norrsken. Visst, det är rätt så vanliga saker att tycka om men somsagt kan jag vid rätt tillfälle beröras väldigt starkt av de här sakerna och har spenderat många timmar i livet på klipporna vid havet med att bara sitta tyst och titta, lyssna, känna och njuta.

Någon som känner igen sig eller som har nån egen liten detalj i vardagen de njuter av eller irriterar sig på? HSP eller inte. 

Läs också de tidigare inläggen jag skrivit om HSP här som berör bl.a beslutsångest och ren lycka.

Kommentarer

 1. Det med saker i naturen känner jag verkligen igen. Och ljus från skärmar stör mig väldigt mycket speciellt på kvällarna. Kan inte somna med dator på, det går bara inte. Vissa ljud stör mig också, folk blir galna på mig ibland eftersom jag aldrig har ljud på telefonen så jag ser inte när folk ringer. Det är dels pga att jag inte gillar att prata i telefon, men också för att ljudet är så jobbigt.

  SvaraRadera
 2. Håller med om det med datorn, den ska absolut vara av! Men bra om folk i din omgivning blivit van med att du inte alltid svarar i telefonen så kanske de fattar vinken att skicka ett meddelande istället :D

  SvaraRadera
 3. Känner absolut igen mig när det gäller detaljer. Som till exempel när en person gör en pytteliten men avslöjande gest eller när något drar förbi i deras blick. Och det där med ett ord eller en liten röständring i en låt är också något som kan uppfylla mig en lång stund. Ibland blir jag förvånad över att ingen annan ser eller hör det som jag märker så tydligt, men samtidigt kan jag missa stora saker ibland bara för att jag har sett de små istället. :)
  Jag är fortfarande rätt bra på presenter (har aldrig tänkt på att det beror på högkönslighet!), men numera är jag oftare stressad och då funkar inte den "talangen" lika bra.
  Naturen håller jag självklart med om också. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa visst är det svårt att förstå att andra inte ser det man själv ser ibland och när man försöker förklara ser folk på en som man är galen haha. Såå intressant att höra dina egna upplevelser :)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Always have something to look forward to

Att skriva i böcker - yay eller nej ?

Fall Into Fantasy 2019