90-talistens barnboksfavoriter

Igår var jag hemma hos mamma och pappa och passade på att gå igenom hyllorna med barnböcker för att plocka ut några favoriter från barndomen. Jag valde att denna gång ta fram de lite mer ovanliga titlarna och valde därför bort andra storfavoriter som t.ex. böckerna om Pettsson och Mamma Mu. Kanske de får bilda ett annat inlägg i framtiden. Här är iallafall de 11 böcker som väckte flest känslor och minnen när jag gick igenom hyllorna. Tänkte också nämna några ord om vissa av dem. Böckerna om Nisse var de första jag tänkte på när jag visste att jag ville göra det här inlägget. Nisse på stranden var favoriten, kanske för att han simmar i regnet. Jag älskade regnvädret redan då och drömde om att få prova om vattnet verkligen var varmare när det regnade. 


Den förskräckliga lilla mamsellens stol hade jag helt glömt bort innan jag såg den i hyllan. Så himla rolig bok om en stol som drömmer om att bränna mamsellen där bak, rymma ut och växa till sig till ett träd ute i trädgården. 


Katten som älskade sitt täcke är en bok jag inte förstår hur jag älskade så mycket för idag ger den mig mest ångest. Katten Randi-Grå ska rädda sitt favorttäcke ur soporna och hamnar i sopbilen (mardrömmen att det skulle hända mina katter!) och måste sen hitta hem från soptippen. Spoiler, det slutar lyckligt. Boken har iallafall jättefina illustrationer och jag har bara positiva minnen från att ha läst den här som liten.  


Olivias nya klänning var också en sån som jag visste att jag ville ha med här. Älskade verkligen den här boken. Men varför gillade jag såna böcker där handlingen är så här traumatisk? Olivia har fått en ny klänning som hon ganska snabbt får maskrosfläckar på. Paniken när hon försöker tvätta bort dem innan mamman ser håller i sig än i denna dag för mig. Jag kan omöjligt ha varit född högkänslig för skulle jag varit det hade jag nog aldrig läst den här boken två gånger. Istället kan jag den fortfarande från början till slut. Och mammans underbara lösning på slutet e så himla fin!


Avslutningsvis Stina och Stortruten med sina vackra illustrationer och bekanta vyer för en som bor nära skärgården. "Jaså, sa morfar" är en fras vi använde mycket hemma efter att ha läst den här. Så härligt somrig bok. 

Någon som delar min kärlek till någon av dessa böcker eller vilka var dina egna favoriter ? 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Always have something to look forward to

In my book bag

Bellas Bokblogg sprider bokbloggskärlek