Tankeregn - Tretton skäl varförAllt du behöver veta 

Hannah har begått självmord. Det finns tretton skäl till varför och Clay är ett av dem. Hannah har spelat in sina sista ord åt olika människor i hennes omgivning för att de ska förstå hennes val. Rykten, kyssar och mobbning påverkar allt.

Flum 

Tretton skäl varför av Jay Asher är en viktig bok om hur tonåringar påverkar varandra. Mest negativt. Det är orättvist och hemskt. Ändå mår jag inte psykiskt dåligt när jag läser den, vilket är skönt. Visst, det är väldigt sorgligt att läsa men eftersom det är fiktion får jag väl erkänna att det är rätt så spännande. Jag vill verkligen under hela bokens gång veta hur allt slutar och hur allt hänger ihop. Upplägget är också intressant. Halva boken är Hannahs berättelse och är skriven med kursiv text. Andra halvan är Clays tankar om det han hör och konversationerna han har där emellan. Gillar det väldigt mycket. Tycker att alla högstadieelever borde läsa den här !

Ord att minnas 

Efter dina besök stängde jag persiennerna noga varenda kväll. Jag stängde ute stjärnorna och jag såg aldrig några blixtar mer. 

Tankar boken väckte hos mig 

Det här med självmord är ett väldigt allvarligt ämne och att en författare kan tjäna pengar på en sån historia är väl egentligen riktigt hemskt. Ändå är jag glad att boken finns så den kanske kan hjälpa någon förstå att ord kan döda. Lögner kan döda. Jag hade själv ett år under högstadiet som var rätt så jobbigt. Aldrig i närheten av dödligt jobbigt (vilket jag vill understryka och fetlägga med sju utropstecken efter) men ändå som 15 åring var det inte så jag ville ha det i skolan. En tjej i en skola där jag hade ett tillvalsämne hade valt ut mig som hobby. Jag var kompis med hennes lillebror och tydligen gillade hon inte det. Vi hade tillvalsämnet tillsammans och en lektion frågade hon av läraren om det inte är lite väl konstigt för en tjej att umgås med en kille som är 2 år yngre (majoriteten av mina kompisar är 2-4 år yngre än mig själv så jag brydde mig inte ens då om det hon sa). Jag satte rakt bakom henne i klassen och läraren visste självklart inte vem hon pratade om, men sa bara att åldern inte har någon betydelse och obviously så mognar vi alla olika fort. Tjejen pratade om mig bakom ryggen på mig i korridorerna några månader tills hon nog tröttnade då jag inte visade något intresse. Det hela påverkade inte mig desto mer, men hade det hänt en annan människa i ett annat liv och situation kunde det ha fått värre konsekvenser. Always choose kind. 


Betyget blir en trea eftersom att när boken är slut, lämnar jag den helt och hållet. Blir inte särskilt intresserad av att läsa mer inom ämnet eller av författaren. Behöver inte mer helt enkelt.


Kommentarer

  1. Lustigt nog fick jag intrycket av den här boken att den skulle ha fungerat bättre på film. Brukar sällan tycka det men tror att berättelsen skulle leva upp mer på film där man kan höra Hannahs röst mer påtagligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller absolut med ! Vad jag läst nu efter att ha läst boken så kommer det i höst komma en miniserie med samma namn som är baserad på boken. Det blir väl en Netflix Original har jag för mig :)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Always have something to look forward to

Bokbloggsjerka - fyra boksläpp jag ser fram emot

Bellas Bokblogg sprider bokbloggskärlek