söndag 28 april 2019

En HSPs bekännelser - beslutsångest


När jag började läsa på vad det innebär att vara HSP kom jag snabbt över det här som jag tänkte skriva om idag. Det var nog också det här som fick mig att förstå att jag är högkänslig.

Jag har alltid lidit av svår beslutsångest och är därför mycket dålig på att fatta snabba beslut. Ofta är det små, oviktiga beslut men jag behöver ändå mer tid än andra att tänka till ordentligt. Jag tar i beaktan varje liten detalj, alla  konsekvenser och följder.

Här är några saker jag har svårt att bestämma mig för:

 • Kläder till jobbet - väljer alltid ut kläderna kvällen innan annars skulle jag få stiga upp flera timmar tidigare.
 • Lösglass - I klasskiosken slutar det oftast med att jag tar samma smak (pecannötkola) för då vet jag att jag inte ångrar mig. 
 • Mat på restaurang - Jag googlar och studerar alltid menyn innan jag går på restaurang. Och till saken hör är att jag inte är så petig med mat, jag gillar det mesta. Ändå känns det som ett livsviktigt val för mig att ta precis den mat som jag känner för just då. 
 • Film - Det här är möjligtvis det största problemet. Jag har alltid en tanke i början, att jag vill se nåt roligt, känslosamt, spännande eller bekant. Ser jag film med maken brukar det gå till så här. Jag säger att jag inte vill se t.ex. en actionfilm. Han ger några förslag och jag skjuter ner dem alla. Vid det femtonde förslaget orkar jag inte mer så jag låter honom välja. Och han har ändå mycket bättre filmsmak så det brukar bli bra. Ser jag på film ensam kan jag sitta i två timmar och bläddra genom Netflix, spara flera på Min lista men utan att kunna välja film för just det tillfället. Det brukar sluta med att jag ser en film jag sett tiotals gånger förr eller att klockan är för mycket så jag går och lägger mig.
 • Körriktningar - Här bör jag nämna att jag har världens sämsta lokalsinne. Därför får jag en mindre panik när jag inte vet var jag är eller vart jag ska. Så ska jag någonstans för första gången får jag igen ta till google, pluggar kartan, blir nervös, startar en halvtimme tidigare för säkerhetsskull och kör under hastighetsbegränsningen för att inte missa någon sväng. Älskar att köra bil om jag vet vart jag ska men annars blir nervositeten allt för stor. 

Någon av er som har svårt att fatta små, oviktiga beslut i vardagen ? 


5 kommentarer:

 1. Ja jag! Helt omöjlig när det kommer till det. Ska jag välja film sitter jag och känner efter så länge att jag till slut tappar suget att se något alls. Är jättetråkig när det gäller mat och tar det jag vet att jag gillar så det blir bra för jag kan inte välja nytt osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Angående filmerna: precis så är det! Och så blir man frustrerad på sig själv och irriterad att man istället skulle ha kunnat spenderat tiden annorlunda. Jag brukar också välja det säkra alternativet om jag äter på restauranger jag känner till men om det är en för mig ny restaurang blir det knepigt. Som vanligt är det skönt att höra att det finns andra som upplever de här svårigheterna också :)

   Radera
 2. Haha, det här känner jag igen. Praktexemplet var när jag som liten skulle välja färg på en pyjamas jag skulle köpa. Det fanns rosa, gul och turkos och jag valde i säkert en halvtimme och hann bestämma mig för varje färg flera gånger. Dock ångrade jag aldrig att jag valde turkos i slutändan. :)
  Tror faktiskt att jag är bättre nu, men visst kan det fortfarande ta tid att välja. För tänk om man väljer fel!?! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, förstår precis :D många gånger när jag inte kan välja mellan grejer i affären slutar det med att jag inte köper nåt alls haha. Jaa hemska tanke att man skulle välja fel :')

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera